Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Tips voor een duurzame(re) vakantie

Elke vakantie heeft een impact op het klimaat. Hoeveel hangt af van hoe je de vakantie invult: waar ga je heen, hoe lang, met welk vervoer? En waar verblijf je en wat ga je op je bestemming doen? Op al die momenten kun je keuzes maken om jouw vakantie duurzamer te maken. We zetten samen met Milieu Centraal vijf tips op een rij.

Minder vaak, maar langer

De reis naar je bestemming bepaalt voor een heel groot deel de klimaatimpact. Zeker als je met het vliegtuig reist! Het scheelt dus al flink als je niet drie keer per jaar voor een weekje of weekendje op reis gaat, maar één keer in het jaar voor drie weken. Het geeft je bovendien de kans een land uitgebreider te ontdekken en echt tot rust te komen!

Zoek het dichterbij huis

Voor een mooie vakantie hoef je niet altijd ver te reizen. Europa heeft minstens zoveel te bieden als Noord-Amerika of Azië. Ga je het liefst op een avontuurlijke rondreis? Dat kan prima in Scandinavië of IJsland, daarvoor hoef je niet per se naar Canada of de Verenigde Staten te vliegen. Een rondreis met het hele gezin (4 personen) per camper (met vliegreis om er te komen) in het westen van de Verenigde Staten veroorzaakt een CO2 uitstoot van 9.500 kilo CO2, terwijl een rondreis per auto (met vliegreis) in het noorden van Noorwegen 2.700 kilo CO2 uitstoot. Dat is 3,5 keer minder dan de rondreis in de States.

Verstandig vakantievervoer

Hoe je naar je bestemming reist, bepaalt in grote mate welke impact jouw vakantie heeft. Zou je de gezinsvakantie naar Frankrijk met de trein maken in plaats van het vliegtuig, dan halveert dat bijna de CO2-uitstoot. Binnen Europa kan een treinvakantie vaak een goede, duurzame optie zijn. Je reist comfortabel, vaak door mooie landschappen en met een lage impact. Het milieuvriendelijkst is uiteraard een fiets- of een wandelvakantie, vliegen heeft de grootste invloed op milieu en klimaat.

Back to basics? Beter voor het klimaat

Kamperen is niet alleen leuk en avontuurlijk, het is ook heel klimaatbewust! Hoe luxer een vakantie is, hoe groter het effect op het klimaat. In een luxe hotel wordt meer energie en water gebruikt en ontstaat meer afval dan op een camping. Ga je toch voor een hotel? Ook dan kun je klimaatbewust met je verblijf omgaan. Gebruik handdoeken meer dan één keer, doe airco, licht en verwarming uit als je niet op de kamer bent. Zo beperk je toch het energie- en watergebruik. Ook scheelt het enorm als je langer dan één nacht verblijft in een hotel. Je kunt dan via de deurhanger laten weten dat je niet iedere dag housekeeping wenst. Ook scheelt dit aanzienlijk in het wassen van beddengoed.

Bewuste bezigheden op je bestemming

Eenmaal op je bestemming kun je ook bewuste keuzes maken. Kies voor activiteiten met een lage impact, zoals wandelen of fietsen om de omgeving te verkennen. Zwemmen kan prima in meertjes of de zee, dat hoeft niet altijd in een zwembad – waar veel water wordt gebruikt.

Wintersport, jeepsafari’s, rondrijden op een quad of varen op jetski’s zijn vervuilende vakantie-activiteiten. Ook golfen is niet goed voor het milieu; er worden grote stukken land gebruikt om golfbanen aan te leggen en het onderhoud kost veel water en energie. Ook de klimaatimpact van duiken is vrij hoog onder andere door het brandstof verbruik van de motorboot waar vanaf gedoken wordt. Vooral koraalriffen zijn geliefde duik- en snorkellocaties. Als je duikt of snorkelt, doe dat dan met respect voor de natuur. Het is zeer schadelijk voor koraal als het wordt afgebroken of aangeraakt.