Wat is ESTA?

Als je naar de Verenigde Staten reist met een elektronisch paspoort dat is uitgegeven door een land dat onder het Visa Waiver Programma valt, ben je verplicht een ESTA-reistoestemming aanvragen. Voordat je aan boord van een vliegtuig of schip (geen ferry) naar de Verenigde Staten gaat, moet je elektronische reistoestemming krijgen via ESTA (Electronic System for Travel Authorization). De aanvraag valt onder je eigen verantwoordelijkheid. Let op: als je via de Verenigde Staten naar Canada vlieg,t is een ESTA-aanvraag verplicht. 

Geldigheid:
De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of korter als je paspoort eerder verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer en dergelijke moet je wel per reis actualiseren. Indien je niet van tevoren reistoestemming via ESTA hebt aangevraagd en verkregen, loop je het risico dat je vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de Verenigde Staten. In het ergste geval kan jou zelfs de toegang worden geweigerd en/of een boete worden opgelegd.

Wanneer aanvragen:
Wij adviseren je deze verplichte aanvraag minstens 4 weken voor vertrek te regelen. ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie, nadat je de gevraagde informatie hebt ingevuld. Toch kan het gebeuren dat je aanvraag meer dan 3 dagen in behandeling is. Als je geen toestemming krijgt (je aanvraag is afgewezen), moet je een spoedvisum aanvragen via de Amerikaanse consulaat. Dit kan enkele dagen in beslag nemen. Kies daarom voor zekerheid en regel je aanvraag ruim van tevoren. Jan Doets America Tours is niet aansprakelijk en niet verantwoordelijk voor de verloop van je ESTA-aanvraag.
Wanneer je in de afgelopen vijf jaar Irak, Iran, Syrië of Soedan geweest bent zal je ESTA aanvraag afgewezen worden en moet je een visum aanvragen.
Dit visum is dan ook geldig voor maximaal 90 dagen en wordt ook niet zonder meer verstrekt.

Kosten:
De kosten voor ESTA zijn US$14,- per persoon via officiële website van de Amerikaanse overheid. Het is mogelijk jouw ESTA aanvraag in te vullen op een Nederlandstalig formulier. De betaling van je ESTA-aanvraag op de website van de Amerikaanse overheid kan alleen met een creditcard. Echter, wanneer je support wenst of hulp nodig hebt bij het invullen, biedt de website van de Amerikaanse overheid geen Nederlandstalige ondersteuning.

Wanneer je het prettig vindt om 24/7 de mogelijkheid te hebben jouw ESTA aan te vragen met direct Nederlandstalig support, bedragen de kosten voor de ESTA aanvraag €29,95. De betaling van je ESTA-aanvraag via het Nederlands Visumbureau is mogelijk via iDeal.
 
Uitzonderingen:
Deze eis geldt niet voor Amerikaanse burgers uit het buitenland en ook niet voor burgers die al in het bezit zijn van een geldig visum. Ook wanneer je vanuit Canada over land de Verenigde Staten in wilt gaan, is ESTA niet verplicht. Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid kan besluiten geen toegang te verschaffen tot Amerika, indien iemand een gevaar lijkt te vormen voor de samenleving.

Waar aanvragen?

ESTA dient voor iedere reiziger aangevraagd te worden (ook kinderen en baby's). Dit kan via de officiële website van de overheid van Amerika of via een Nederlands visumbureau.

1. Via officiële website
Op de website is het onder andere mogelijk om je paspoort te uploaden. Het programma achter ESTA leest dan het paspoort automatisch uit. Maar let wel op, het het kan voor komen dat het programma achter ESTA niet correct de leesstrip van het paspoort leest, omdat daar NLD voor de achternaam staat, bijvoorbeeld NLDDOETS. Check daarom altijd zelf goed of het programma de namen goed overneemt.

Pas op voor nep websites die u kunnen oplichten. 

Let op:

Let bij het invullen van je paspoortnummer ook op de combinatie 'cijfers/letters'. Géén letters voor cijfers gebruiken (O / 0), want dit voorkomt problemen bij de check-in van je vlucht.

Het aanvragen van ESTA via de officiële website van de Amerikaanse overheid kan hier.

2.Via Nederlands visumbureau
Vind je het fijn om met directe Nederlandse support de reisdocumenten aan te vragen? Wij werken samen met een visumbureau om onze reizigers eventueel te ondersteunen bij het verkrijgen van de benodigde reistoestemmingen en visums, waaronder ook ESTA. Door deze samenwerking is het visumbureau in staat om reizigers 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord te staan. Daarnaast worden aanvragen handmatig door hen gecontroleerd voordat deze worden ingediend.

Het aanvragen van ESTA via het Nederlands Visumbureau kan hier.


Relevante veelgestelde vragen