Wat is ETA?

Wanneer je naar Canada reist met een elektronisch paspoort dat is uitgegeven door een land dat onder het Visa Waiver Programma valt, moet je een ETA-reistoestemming aanvragen. Voordat je aan boord van een vliegtuig of schip naar Canada gaat, moet je elektronische reistoestemming krijgen via ETA (Electronic Travel Authorization). De aanvraag valt onder je eigen verantwoordelijkheid. Let op: als je via Canada naar Verenigde Staten vliegt is een ETA-aanvraag en ESTA aanvraag verplicht. 

Wanneer aanvragen
Wij adviseren je de verplichte aanvraag minstens 4 weken voor vertrek te regelen. ETA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie, nadat je de gevraagde informatie hebt ingevuld. Toch kan het gebeuren dat je aanvraag meer dan 3 dagen in behandeling is. Als je geen toestemming krijgt (je aanvraag is afgewezen), moet je een spoedvisum aanvragen via de Canadese ambassade. Dit kan enkele dagen in beslagnemen. Kies daarom voor zekerheid en regel dit ruim van tevoren. Jan Doets America Tours is niet aansprakelijk en niet verantwoordelijk voor de verloop van je ETA-aanvraag. 

Geldigheid
De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 5 jaar of korter als je paspoort eerder verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer en dergelijke moet je wel per reis actualiseren. Indien je niet van tevoren reistoestemming via ETA hebt aangevraagd en verkregen, loop je het risico dat je vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Canada. In het ergste geval kan jou zelfs de toegang worden geweigerd en/of een boete worden opgelegd. 
De kosten voor ETA zijn CA$ 7,- per persoon (wijzigingen voorbehouden). Betaling van je ETA-aanvraag kan alleen met een creditcard.
 
Uitzonderingen
Deze eis geldt niet voor Canadese burgers uit het buitenland en ook niet voor burgers die al in het bezit zijn van een geldig visum. Ook wanneer je vanuit Verenigde Staten via de grond Canada (auto, camper, trein of ferry) in wilt gaan, is ETA niet verplicht. Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid kan besluiten geen toegang te verschaffen tot Canada, indien iemand een gevaar lijkt te vormen voor de samenleving. Let op! Als je per vliegtuig via Amerika (met tussenlanding in Amerika) naar Canada vliegt is zowel een ESTA als ETA aanmelding verplicht. ETA dient uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd te worden en is of 5 jaar geldig, of tot de geldigheidsdatum zoals vermeld op het paspoort.

Waar aanvragen?

ETA dient voor iedere reiziger aangevraagd te worden. Dit kan via de officiële website van de overheid van Canada of via een Nederlands visumbureau.

1. Via officiële website
Je kunt via de website van de overheid van Canada een ETA aanvragen. Door op deze link te klikken wordt je automatisch doorverwezen naar de officiële website van de Canadese overheid voor het aanvragen van ETA. De procedure is in het Engels.

Let op:
Let bij het invullen van je paspoortnummer ook op de combinatie 'cijfers/letters'. Géén letters voor cijfers gebruiken (O / 0), want dit voorkomt problemen bij de check-in van je vlucht.

2. Via Nederlands visumbureau
Vind je het fijn om met Nederlandse support de reisdocumenten aan te vragen? Wij werken samen met een visumbureau om onze reizigers eventueel te ondersteunen bij het verkrijgen van de benodigde reistoestemmingen en visums, waaronder ook ETA. Door deze samenwerking is het visumbureau in staat om reizigers 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord te staan. Daarnaast worden aanvragen handmatig door hen gecontroleerd voordat deze worden ingediend.


Het aanvragen van ETA via het visumbureau kan door op deze link te klikken.

.Relevante veelgestelde vragen