Algemene informatie New York

New York, The big apple

Geen stad ter wereld is te vergelijken met New York. Ze is trendy, snel, en een mengeling van vele culturen, mooie gebouwen, parken en wereldberoemde musea. In een stad waar zoveel te doen is, is het moeilijk om slechts een paar hoogtepunten uit te kiezen. Het voelt aan alsof je er al een keer geweest bent. Je moet zeker in een aantal wijken van Manhattan gaan kijken,om er de sfeer te proeven, en vooral om te genieten van de lifestyle!

Manhattan is het centrum van alle toeristische activiteiten en excursies. Manhattan zelf is weer opgedeeld in verschillende wijken en gebieden.

Uptown New York

Hier bevinden zich onder andere The Cloisters -een prachtig klooster met middeleeuwse kunst- en Harlem. Harlem is uitstekend te bezoeken via een wandeling onder begeleiding van een gids. Aansluitend is er een gospeldienst in een kerk. Ten zuiden van Harlem ligt Central Park, waar je naast de duizenden joggers en skaters, regelmatig een beroemdheid tegen het lijf kunt lopen. Aan weerszijden van Central Park liggen de musea Metropolitan Museum of Art, het Guggenheim Museum en het American Museum of Natural History.

Upper West Side

De Upper West Side ligt tussen 59th en 110th Street, en is ingeklemd tussen Central Park en de Hudson River. Deze buurt staat bekend om de bonte verzameling mensen die hier wonen. Hierdoor is er een aparte sfeer ontstaan, en heeft de Upper West Side een grote variatie aan restaurantjes, grand cafés en winkeltjes.

Hell’s Kitchen

Hell's Kitchen wordt ook wel Clinton genoemd. Het is de wijk tussen 14th en 52nd Street, 8th Avenue, en de Hudson River. De naam stamt uit de tweede helft van de 19e eeuw, toen hier een grote immigrantenpopulatie leefde, die geterroriseerd werd door afperserbendes. Tegenwoordig is het een levendige wijk, met talloze restaurantjes en clubs. Je waant je in een James Dean-film, of in de musical West Side Story!

Times Square

Op de kruising van Broadway en 7th Avenue ligt het mekka van reclame in New York: Times Square. Vier-en-twintig uur per dag wordt deze verlicht door neonreclames. Times Square is omgeven door gigantische billboards. Dit levert zeker ‘s avonds een onvergetelijke aanblik. Hier op Broadway worden alle grote musicals opgevoerd. In de tientallen theaters staan wereldberoemde producties, zoals Phantom of the Opera, Chicago, Mamma Mia en The Lion King. Je kunt ook kiezen voor de minder bekende, maar daardoor zeker niet minder interessante shows. Reserveer van tevoren een show, om teleurstellingen te voorkomen, maar vooral om tijd te besparen. In de rij staan bij TKTS kost je zo een paar kostbare uren van je verblijf in New York.

Lower Midtown

Op weg naar Lower Manhattan loop je over 5th Avenue en passeer je bekende, trendy winkels, galeries en gigantische warenhuizen. Bloomingdale’s en Macy’s zijn er te vinden, maar ook merken als Calvin Klein, Jean Paul Gaultier en DKNY zijn ruimschoots aanwezig. Je komt ook langs het imposante Rockefeller Center, het Museum of Modern Art, Grand Central Station en het indrukwekkende Empire State Building. Verder naar het zuiden passeer je Madison Square Garden, met een bioscoop voor zevenduizend mensen. Het is de thuishaven van de NY Knicks (basketbal).

Zuid Manhattan

In Zuid Manhattan liggen de wijken East Village, Chinatown, Little Italy, Greenwich Village, het Meatpacking District, SoHo, Nolita en Tribeca. Ieder met een eigen karakter! Je vindt er artgaleries, kleine bistro’s, koffieshops, en straatmarkten. Er ontstaan hier de nieuwste trends.

East Village

In de jaren zeventig en tachtig was dit het domein van drugdealers, new wave en punkbands, zoals Blondie en de Talking Heads. Tegenwoordig vind je er funky boetieks, hippe bars en veel restaurants. Ruim een eeuw geleden vestigden Oost-Europeanen zich in deze buurt, en nog altijd drukken zij een stempel op East Village. Er zijn veel Poolse en Oekraïense restaurantjes. East Village telt vele kleine kleding- en muziekzaakjes. Naast shoppen, is mensen kijken de grootste attractie.

Greenwich Village

Wel eens gehoord van de Village People: een bont gezelschap dat destijds de hit YMCA scoorde? Greenwich Village was ooit een bonte verzameling van bohemiens, beginnende, straatarme kunstenaars en artiesten. Tegenwoordig zijn de oude pandjes opgekocht door yuppen en miljonairs, maar het verleden ‘lingers on’. De sfeer is er nog altijd. Er zijn talloze koffiehuizen, goede restaurants, off-broadway theaters met alternatieve stukken, en heel veel live muziek. Greenwich Village ligt tussen Houston Street, 14th Street, Broadway West en de Hudson River.

Meer informatie over New York City en een overzicht van de StedenTrip New York mogelijkheden

Terug naar overzicht autorondreizen in Oost Amerika